A csecsemőkori intelligencia 8 formája: a te gyereked melyik csoportba tartozik?

A te gyereked melyik kategóriába tartozik?

Dr. Howard Gardner, a Harvardi Egyetem professzora szerint 8 féle intelligencia-típus létezik, és e szempontok szerint érdemes a lurkónkra nézni. 

Tehát, lehet, hogy a Te lányod/fiad később kezd el beszélni, vagy lassabban éri el a többi mérföldkövet, ahogy az „elő van írva”, viszont rettentően empatikus és már egész korán megérteti magát a környezetével (hiszen ugye tudjuk, hogy nem csak a beszéd az egyetlen kommunikációs eszközünk!).

A Dr. Gardner-féle 8 fajta intelligencia-mutató pedig a következő:

  1. Nyelvi vagy verbális intelligencia: azaz, hogyan tudja valaki szavakban kifejezni magát. Mind közül talán ez a legismertebb és legelismertebb mérce (de nem az egyetlen!). Az ebbe a kategóriába tartozó gyerkőcök már egész korán elkezdenek gagyogni, halandzsázni, imádnak történeteket hallgatni, majd mesélni és korán elsajátítják az olvasás tudását is.
  2. Logikai intelligencia: akik ebbe a típusba tartoznak, igen jók matekból és gyorsan oldják meg a logikai feladványokat. Ha a Te lurkód is ilyen, akkor, bár lehet, hogy a verbális kommunikáció nem az erőssége, de könnyen rak össze egy puzzle-t, vagy építő kockákból bonyolult kreálmányokat, és jó megfigyelő, azaz hamar leutánoz másokat.
  1. Térbeli intelligencia: kitűnő a kép-memóriája, világosan emlékszik arra például, hogy a tegnapi séta során milyen színű ház mellett haladtatok el, és mit látott az udvarában. Gyakran lesznek művészek az ebbe a csoportba tartozó apróságokból.
  2. Testtudat vagy mozgás-intelligencia: akikben ez az attitűd erős, azok kiváló sportolókká válhatnak a későbbiekben, és hamar megtanulnak, kúszni, mászni, járni. Ne lepődj meg, ha a kicsi tanítás nélkül elkezd kerékpározni vagy pillanatok alatt elsajátítja az úszást.
  3. Zenei intelligencia: a Te gyerkőcöd is könnyen ráhangolódik egy zene ritmusára, szeret táncikálni, hangokat kiadni, dobolni például egy tollal? Akkor Ő is ebbe a kategóriába tartozik! Használd ki és kezdjétek el fejleszteni a zeneszeretet Benne.
  4. Interperszonális intelligencia: empátia, jó kommunikációs készség és népszerűség (sok barátja van, mert mindenkivel megérteti magát) – na, a Te gyereked tuti, hogy bárhol feltalálja magát!
  5. Intraperszonális intelligencia, avagy öntudatosság: ezek a lurkók rendkívül hamar felismerik a saját érzéseiket és ki is tudják fejezni azokat. Kitűnő önreflexióval rendelkeznek és mivel értik magukat és meg is értetik másokkal, mi zajlik le Bennük, a környezetük könnyen kezeli és elfogadja őket.
  6. Természeti intelligencia: ha a fiad/lányod imád a szabadban lenni és állandóan oda vágyakozik; ebbe a csoportba tartozik. Ügyelj rá, hogy „ne szenvedjen hiányt a természetből” és a friss levegőből!

A te gyereked melyik kategóriába tartozik?

OSZD MEG másokkal is!