A csecsemődnél is felléphet bárányhimlő!

Mire figyelj és hogyan kezeld!

A bárányhimlő fertőző betegség. Még az anyatej sem védi meg a csecsemőt a fertőzéstől, csak abban az esetben, ha az édesanya már átesett a fertőzésen azelőtt, így a terhesség alatt is ellenanyagot juttatott a baba szervezetébe.

A vírus cseppfertőzéssel terjed és a használati tárgyak is közvetítik a betegséget.

Lappangási ideje igen hosszú, a kiütések megjelenése előtt a beteg már 14-20 nappal is hordozza a vírust magában. 1-2 nappal a kiütések megjelenése előtt enyhe hőemelkedés, láz léphet fel, amit kedvetlenség, álmosság, hasfájás kísérhet. 

A kiütések megjelenése előtti 1-2 napban már megfertőzhet másokat is a kis beteg. 

A kiütések ez után jelennek meg, hólyaggal a közepükön. A viszkető kiütések miatt a gyermek nyűgös, nyugtalanul alszik.

Először csak egy apró piros folt jelenik meg a testen, ami lassan tapintható göbbé nő, majd egy piciny hólyag jelenik meg a göb tetején, mintha egy harmatcsepp lenne. Ez a harmatcsepp 2-3 nap alatt zavarossá válik, majd beszárad, és apró pörk képződik a helyén – ha sikerül el nem vakarni.

Gyermekkorban leggyakoribb szövődmény a hólyagok másodlagos fertőződése miatt kialakuló bőr- és lágyrész fertőzés (cellulitis és impetigo, azaz ótvar). Ritka szövődmény a tüdőgyulladás, a májgyulladás.

Jelenlegi ajánlás szerint 12-13 éves kor alatt elegendő egy oltás, efeletti életkorban 2 oltás szükséges 6 hetes különbséggel.

OSZD MEG másokkal is!