A 10 leggyakoribb kérdés az újszülöttről! Ismered őket?

Ezt a listát érdemes elmenteni!

1.Mennyi sírás tekinthető normálisnak egy csecsemőnél? Mikor vigyem orvoshoz?

Nagyon fontos a sírás jellegét megfigyelni - a fájdalmas sírás szinte visításhoz hasonlít. Ha ilyet hallunk, valószínűleg komoly a baj, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. De ha csak dühösen és hangosan ordít a gyerek, bármilyen kellemetlen is ezt hallgatni, nem érdemes kihívni az ügyeletet, akkor sem, ha ezt órákon át csinálja.

Nem kell persze belenyugodni, érdemes különféle megoldási lehetőségeket kínálni neki: lehet éhes, fájhat a hasa, vagy esetleg a mamára vágyik. A legfontosabb, hogy meg tudjuk különböztetni az ?éhes vagyok" sírást az ?álmos vagyok" sírástól. Nem kell azonnal mellre tenni a kisbabát, amint felnyög, ha valószínű, hogy nemrég teletömte a pocakját! Lehet, hogy egy kis simogatás, ringatás is elegendő neki.

Gyakori az is, hogy a fáradtságtól sír. Nem tud elaludni, mert átesett a holtponton. Egy kis fürdés gyakran megnyugtatja, a babamasszázstól ellazul. De néha az is elég, ha az ideges, fáradt anyuka rábízza az ifjú apára a ringatás feladatát. A sok sírás önmagában semmiképpen nem tekinthető betegségtünetnek - bármilyen idegesítő is a szülő számára. Ha a gyerek sokat sír, de emellett eszik, gyarapszik, akkor bele kell nyugodni, bármilyen rémes is: ő bizony sírós baba. Valószínűleg néhány hónap alatt ki fogja nőni.

2. Fogalmam sincsen, hogy a pelus tartalma normális vagy hasmenéses széklet. Mi a különbség a kettő között?

Hiszen a kicsi csak anyatejet eszik, ami kijön, folyékony, és naponta akár hatszor is telerottyantja a pelust.
A gyakoriság nem számít - az első két hónapban az is teljesen normális, ha minden evés után teli a bugyor. Amit figyelni kell, az a széklet állaga: az anyatejes sárgás színű, kenőcsös. Ezzel szemben a hasmenéses széklet zöldes színű, nyálkás, esetleg túrós, és sokkal büdösebb. Önmagában a széklet megváltozása nem biztos, hogy betegség jele -attól is lehet zöld, hogy túlette magát a gyerek, és az étel egy részét nem tudta teljesen megemészteni. De ha bizonytalan, csomagolja be a pelenkát egy zacskóba, és mutassa meg a gyerekorvosnak. Az már az ő dolga, hogy megnézi-e, vagy elegendőnek tartja a pontos leírást is.

3.Anyukám azzal riogat, hogy bélcsavarodása lesz a gyereknek, ha öt napig nem kakil, és adjak neki kúpot, de legalább hőmérőzzem meg. Fogadjam meg a tanácsát?
Attól függ, mekkora a baba. Újszülöttkorban a ritka széklet azt jelezheti, hogy kevés anyatejhez jut a kicsi. Hathetes kor után viszont gyakori, hogy olyan jól megemészti a kicsi az anyatejet, hogy semmi nem kerül a pelusba. Ha ez láthatólag nem zavarja a kisbabát, nem fáj a hasa, jó a kedélye, akkor nincs semmi teendő. A babamasszázs, az enyhe tornáztatás segíthet (finom, bicikliző mozdulatokkal), de ne adjon hashajtót, kúpot, kamillateát vagy egyéb dolgot neki.

A hőmérőzés is felesleges. Nem kell félni - a csecsemők székrekedése egészen más, mint a felnőtteké, ha végül kakil, az nem lesz kemény vagy fájdalmas számára - a széklet állaga pontosan olyan lesz, mint máskor, csak éppen sokkal több.

4. Úgy látom, a gyerekemnek fehér a szája belülről. Lehet, hogy szájpenésze van?
Nem biztos. Az anyatej is könnyen odatapad a kisbabák szájára. Az igazi szájpenész fehér, lepedékszerű, és nemcsak az ínye, szája, hanem belülről az egész pofija is állandóan fehér, és ez nem múlik el a következő etetésig. A leszedése sem egyszerű - nem elég simogatni, kifejezetten dörzsölni kell egy mutatóujjra csavart, gombaölőszerrel átitatott gézlappal, minden etetés előtt. Nem szabad elfelejteni ilyenkor az anya mellbimbójának kezelését sem, hogy megakadályozzuk a visszafertőződést!

5. A kórházban azt mondták, hogy nem fáj, ha a köldökét kezelem, de én nem hiszem el. Ha nem fáj neki, miért sír?

A gyerekek nagy része csak akkor sír, ha saját anyukája kezeli a köldökét, és nyugodtan tűri, ha ugyanezt egy orvos vagy egy védőnő csinálja. Miért? Mert könnyen átveszik a szülők hangulatát, és ha megérzik, hogy az anyuka ódzkodik ettől az egyébként igen fontos feladattól, akkor vad ordításban törnek ki.
A köldökcsonk körül nincsenek idegek, így biztosan nem fáj nekik, amikor határozott kézzel kihúzza az ember, hogy körbetörölje - de tény, hogy az alkohol hidegségét nem kedvelik. Gondoljon arra, hogy minél határozottabban csinálja, annál hamarabb leesik, és legkésőbb a gyerek kéthetes korában már nyoma sincs!

Ezért fontos minden tisztába tételnél megemelni és hexaklorofiles hintőporral (semmiképpen nem sebhintőporral!) beszórni. De az alkoholt nem kell minden alkalommal elővenni, elegendő csak este, fürdés után, nehogy túlságosan kiszárítsa az érzékeny bőrt.

6. Még csak kéthetes a kicsim, de máris hat órát alszik egyfolytában. Nincs szívem felkelteni. A barátnőim irigyelnek, hogy milyen mintagyerekem van, de én aggódom. Nem fog így kiszáradni, nem fog kisebesedni a feneke, ha ilyen sokáig marad a pisis pelusban?

Ha a gyerek egészséges, akkor éjfél után nem kell felkelteni, hagyni kell aludni. Napközben is csak azért érdemes négyóránként felébreszteni, mert ha nagyon kialussza magát, éjszaka nem fog tudni nyugodtan pihenni. A popsiját nem kell félteni, mert a modern pelenkák nagyon jól megvédik.
Más a helyzet a kiszáradással, mert annak egyik tünete lehet az aluszékonyság - ám más jele is van. Szárazabb bőr, élénksárga és kevés a vizelet. De ha nincs ilyen tünet, és napközben legalább nyolc alkalommal eszik a gyerek, akkor semmi oka az aggodalomra! Más a helyzet a sárgasággal küszködő kisbabák esetében, akik kórosan aluszékonyak, és akiket valóban fel kell ébreszteni legalább háromóránként, mert számukra létfontosságú a megfelelő mennyiségű anyatej fogyasztása.

7. Ez nem lehet koszmó a fején, hiszen én minden este megfürdetem! Honnan lenne piszkos?
Az elnevezés csalóka: a koszmónak semmi köze nincs a koszhoz. Egyszerűen azt jelenti, hogy néhány csecsemő fejbőrén kicsit erőteljesebb a faggyúmirigyek működése. Könnyen segíthet rajta, ha bőségesen beolajozza a kicsi fejét egy órával a fürdetés előtt, majd egy puha gyerekfogkefével visszafelé simogatja. Két-három alkalom után el fog tűnni.

8. Bukás vagy hányás? Fogalmam sincs, mi a különbség a kettő között!
A hányás messzire lövell, szinte sugárban érkezik. Ha ezt tapasztalja, azonnal forduljanak orvoshoz, mert ilyen kis korban ez komoly betegség tünete lehet! A normál bukás épp csak kibukik, kibuggyan a baba szájából. De persze ez is lehet riasztóan nagy mennyiség, hiszen a nyállal, gyomornedvvel összekeveredve úgy tűnhet, hogy szinte több jött ki, mint amennyi bement. Nem kell megijedni, ez általában normális jelenség, különösen a mohó babáknál, akik sok levegőt nyelnek.

Segíthet, ha egy étkezés alatt többször is megbüfizteti, és lefektetésnél megemeli az ágy fejvégét, mondjuk, néhány könyvet tesz az ágy lába alá. Ha azonban úgy érzi, hogy túl sokat bukik a baba, és emellett nem fejlődik, vékonyka marad, menjen orvoshoz, aki esetleg továbbküldi ultrahangra, nincs-e valamilyen betegség a bukások hátterében.

9. A kórházban azt mondták, le ne merjem vágni a gyerek körmét hathetes koráig, mert elfertőződhet. De neki olyan hosszú körmei vannak, hogy állandóan megkarmolja magát. Tartsam kesztyűben a kezét egész nap?
Nem hiszem, hogy a kesztyű jó megoldás lenne, hiszen már az egészen kicsi babák számára is fontos a tapintás. Egy alkohollal áttörölt, normál manikűrollóval nyugodtan vágja kisebbre a gyerek körmét, csak arra ügyeljen, hogy ne akarja szép félholdacska alakúra igazítani, jobb azt egyenesen hagyni, nehogy beszakadjon, vagy belevágjon az ollóval.

10. Állandóan könnyezik a szeme. Talán huzatot kapott?
Valószínűbb, hogy elzáródott a könnycsatornája. Néha segít az orrgyök masszírozása - de jobb, ha elmegy a gyerekszemészetre, ahol átmossák a kicsi könnycsatornáját. Sajnos erre néha többször is szükség lehet. Ami fontos - a váladékot ne belülről kifelé törölje le, hanem kívülről befelé. 

A genny ugyanis a könnycsatornában keletkezik, és ha kifelé húzza, végigkeni az egész szemgolyón! És soha ne feledje: egy törlés, egy vattakorong! Nehogy felülfertőzze, vagy átvigye a másik szemre is a váladékot!
Tipp: Az erősen szárító kamillatea helyett használjon inkább forralt vizet vagy készítsen szemvidítófű főzetéből (euphrasia officinalis) borogatást vagy lemosóvizet!

OSZD MEG másokkal is!