7 megdöbbentő tény az újszülöttekről: nem semmi, ezeket mi sem tudtuk!

Mert az újszülöttek tényleg elképesztőek!

1. Az újszülött tudja, mi a dolga

Először 1987-ben egy svéd tanulmányban használták a mellre kúszás (breast crawling) kifejezést arra a jelenségre, hogy az újszülött, ha édesanyja hasára fektetik, képes eljutni a tápláló tejjel kecsegtető mellig. 

2. Az újszülött tudja, ki az anyja

Bár az anyaméhen kívüli világ ijesztő és félelmetes lehet a baba számára – hiszen számtalan fény és hang éri hirtelen –, azonnal keresi a kapcsolatot az édesanyjával. 

A szülés után a baba éber állapotban van, anyja hangját, szívhangját és illatát be tudja azonosítani, még ha egyébként más dolgokban fejlődnie is kell.

3. Az újszülöttnek még nincs könnye

Senki ne aggódjon, később tengernyi könnye lesz. De a születése utáni hónapokban még nem hullat könnyeket. A könnycsatorna ettől még működik, a szem nedvesen tartását biztosítja, csak a sírásnál ismert könnycseppet nem termeli még.

4. A legtöbb kaukázusi újszülött szeme kék

Bizony, a kaukázusi újszülöttek többsége mélykék szemekkel látja meg a napvilágot, függetlenül attól, hogy a szülők szemszíne milyen.

 Később természetesen beüt a genetika, és úgy a hatodik hónaptól az első életév végéig kialakul a végleges szemszín. A latin, ázsiai és afrobabák ezzel szemben általában sötét szemszínnel érkeznek, ami később nem változik.

5. Az újszülöttek rövidlátók

De nem vakok! Már közvetlenül születése után is lát a baba, igaz, még csak úgy 10 centire képes fókuszálni. Ez pedig pont az a távolság, ami szoptatás közben az anyamellen étkező gyerek és a mama arca között van.

6. Az újszülötteknek nincs térdkalácsa

Csak egy térdkalácsra emlékeztető porccal rendelkeznek közvetlenül születésük után, az igazi térdkalács úgy 6-7 hónapos korra fejlődik ki – pont akkorra, mikor a baba kúszni-mászni kezd.

7. Az újszülötteknek több csontjuk van

Míg a felnőtt ember 206, addig az újszülött baba közel 300 csonttal rendelkezik. Ahogy a baba növekszik, ezek az extra csontok szépen összenőnek, így csökken a számuk a felnőttek készletére.

OSZD MEG másokkal is!