5 tanács, amik segítenek az újszülött gondozásában

Nagyon fontos lehet!

Anyatejes táplálásnál előfordul, hogy apró kiütések, úgynevezett aknék jelennek meg a pici pofiján. Ezek azonban maguktól elmúlnak. Nem érdemes semmivel sem kezelni! Ha begyulladna, elfertőződne, orvosnak vagy védőnőnek mutassa meg!

Sok nő teljesen tanácstalan a szoptatás kérdésében is, leginkább az először kisbabát vállaló anyák számára okozhat nehézséget. 

Gyakran pusztán azért, mert egymásnak ellentmondó tanácsokat hallanak a szoptatással kapcsolatban. Sajnos sok tévhit mindmáig tartja magát, sokszor a nagyik rég meghaladott nézetekkel győzködik a tanácstalan kismamát.

A kicsik feje gyakran koszmós, ez a hajas fejbőrön egyfajta zsíros lerakódás. Előfordul az is, hogy hámlik a bőr. Ilyenkor fürdetés előtt masszírozzon kevés olíva- vagy babaolajat a kicsi fejbőrébe. 

Majd fürdetés után puha kefével vagy frottírkendővel finoman törölgesse - dörzsölje át a baba fejét, hogy eltávolítsa a koszmót. Ha az elváltozás nem javul, illetve ha terjedni kezd az arc és a nyak felé, keressék fel a gyerekorvost!

A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul, hogy a kicsi pelenkakiütést kap. A felgyülemlő vizelet miatt a felázott bőr sérülékenyé válik, és a legkisebb sérülés is utat nyithat a baktériumok előtt. 

Emiatt jelenhetnek meg piros foltok a csöppség popsiján, a patikában tudnak erre krémet ajánlani. De sokszor magától is elmúlik, ha a pici bőrét szárazabban tudjuk tartani. 

Pédául minden pelenkacserénél töröljük tisztára, érzékeny bőrre kifejlesztett törlőkendővel. Hagyjuk, hogy a bőr megszáradjon, mielőtt felraknánk a friss pelenkát: 5-10 perc „szellőztetést” érdemes tartanunk, az ilyen problémák elkerülése érdekében.

A kicsiknek is szükségük van napfényre, de legyünk óvatosak a napoztatással.  A baba féléves koráig inkább ne használjon napvédő krémet vagy tejet! 

Egyszerűbb, ha a szabadban mindig árnyékban van a kicsi. Később már természetesen napvédőt kell használnunk, lehetőleg széles spektrumú készítményeket, amelyek az UVA, és az UVB sugaraktól is védenek. A cinkoxid és a titánium–dioxid tartalmú készítmények általában nem allergizálnak és hatásos védelmet nyújtanak.

A mindennapos fürdetéssel kapcsolatos nézetek megváltoztak. Korábban a kisbaba napi fürdetése teljesen általános volt – legalábbis miután leesett a köldökcsonk.

Aztán  német nyelvterületről kiindulva teret nyert az a nézet, hogy elegendő a heti egyszeri „nagy” fürdés, mondván , hogy a napi „ áztatás” nem szükséges, sőt árthat a baba finom bőrének. Természetesen naponta meg kell tisztogatni a kisbabákat, ez a nézet sokban sántít!

OSZD MEG másokkal is!