5 óvintézkedés, amivel elkerülheted a rettegett bölcsőhalált!

Teljes mértékben nem lehet kicselezni a kaszást, de érdemes mindent elkövetni azért, hogy ne ébredjetek tragédiára reggel.

Ez egy olyan rettegett jelenség, ami mindenkinek a rémálmában megfordul egyszer, és ami főleg egy évnél fiatalabb csecsemőkben fordul elő, akiket minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találnak kiságyukban. 

Vannak azonban olyan óvintézkedések, amivel a bölcsőhalál valamelyest minimalizálható.

Ezekből szedtünk össze néhányat!

Fekvés, nem mindegy, hogyanNe feküdjön hason vagy az oldalán a csecsemő, alvás közben - legalábbis az első félévben, amíg nem tud magától megfordulni. 

A háton fekvésen kívül azért nem ajánljuk a többi pózt, mert a magatehetetlen csöppség könnyebben megfulladhat, ha a matrac vagy más egyéb anyagok eltorlaszolják a légzőjáratát. Ugyanezen okból kifolyólag azt javasoljuk, hogy legyen kemény az ágya és semmilyen plüssállatot, játékot, sőt még ágyneműt se rakjatok be a baba mellé.

Veszélyeztető tényezők

Tilos a dohányzás a baba környezetében – a bébi passzív dohányzása nyilvánvalón számos okból igen káros, többek között a bölcsőhalál (SIDS) kockázatát is növeli. 

Nemcsak a kicsi világra jötte után veszélyes a dohányfüst a babára nézve, hanem akkor is, amikor még a pocakodban van; a mama által elszívott cigik háromszorosára növelik a későbbi bölcsőhalál kockázatát (!), de a kismama passzív dohányzása is negatív hatással lehet a magzatra.

Közelség

Tanulmányok szerint az édesanyához való közelség a csecsemő pihenése közben, csökkenti a bölcsőhalál előfordulásának esélyét. 

Azonban az egy ágyban alvást nem ajánljuk, győződj meg mindig róla, hogy az első pontban leírtak biztosítva vannak-e a kicsi számára (kemény, stabil fekhely, veszélymentes környezet), ha túl fáradt vagy, ne szoptasd vagy ringasd kézben, mert félő, hogy elbóbiskolsz.

Szoptatás

Szoptasd a picit, ameddig csak lehet, mert a szoptatás (ami szintén egy fajta anyai közelség, méghozzá a legerősebb kötelékek egyike) 50%-kal csökkenti a bölcsőhalál (SIDS) bekövetkeztét. 

A statisztika mögött megbúvó magyarázatban még nem teljesen biztosak a szakértők; ám egyesek szerint az anyatejben lévő vitaminok és egyéb tápanyagok fertőzések elleni védőszerepében keresendő a válasz.

A kisbabák immunrendszerének megerősítése szintén kritikus jelentőségű a bölcsőhalál kivédését segítő módszerek listáján.

Méz

Egy éves kor alatt nem ajánlott mézzel etetni a babákat, mert a rossz minőségű mézek egy, az idegrendszerre káros toxint tartalmazhatnak, ami botulizmushoz, azaz mérgezéshez vezethet, s végső soron akár bölcsőhalálhoz is.

OSZD MEG másokkal is!