5 meglepő különbség az első és második terhesség között

Ezeket biztosan nem tudtad!

Rutinosnak, tapasztaltnak érzed magad, amikor kiderül, hogy jön a második. Ismered a tested, a képességeidet, a lehetőségeidet, ezért azt gondolod, nem érhetnek meglepetések. Micsoda tévedés! Nincs ugyanis két egyforma terhesség még akkor sem, ha ugyanaz az anyuka!

1. A nagy hír

Amikor első alkalommal elrebeged a rokonoknak, hogy babát vársz, mindenki ragyogó mosollyal gratulál, sokan pár könnycseppet is elmorzsolnak. Úgy érzed, hogy maga a csoda növekszik benned. Elvárod és meg is kapod a kitüntető figyelmet.

Amikor elmondod, hogy úton a második, nincsenek fanfárok. Az első kérdés nagyjából így hangzik: …és terveztétek? Amikor biztosítasz mindenkit arról, hogy pontosan tudod, hogyan is készül egy kisbaba, és igen, akarjátok ezt a gyereket, azonnal jönnek a huhogók – Jól meggondoltátok? Mi lesz a munkáddal? Hát ezért tanultál? A nap további részében a család nyugodtan nézi, hogyan rohangálsz a nagyobbik gyerek után, emeled, hintáztatod, eteted, altatod – de senkinek nem jut eszébe, hogy felváltson. Furcsa módon most már te sem érzed úgy, hogy kíméletre szorulnál.

2. A büszke apa

Az elsőt közösen vártátok – a párod minden egyes rezdülésedre odafigyelt, finomságokkal kényeztetett, esténként megmasszírozta a fájós lábad, és persze rohant eperért és koviubiért akár az éjszaka közepén is. Természetesen mindig volt ideje arra, hogy elmenjen veled az ultrahangra és az orvoshoz, és nagyon lelkes volt.

Nem mondom, hogy a másodiknál nem lelkes. De tagadhatatlanul kisebb apa izgatottsága. Mégsem csak ezért ücsörögsz egyedül az orvos várótermében, míg vársz az ultrahangra – a férjednek igazolt kimenője van: a nagyobbikat hozza el éppen az oviból, vagy szórakoztatja a játszótéren. Esténként nincs masszázs, nincs kényeztetés, de ha cserébe játszik a gyerekkel, ameddig te felpolcolod a lábad, akkor úgy érzed, ennél romantikusabb dolgot még senki nem tett érted!

3. Pocakméret

Az első gyereknél alig vártad már, hogy látszódjon rajtad: babát vársz. Büszkén nyomtad ki az apró kis pocakod, de több mint öt hónapot kellett várnod az első látványos domborulat megjelenésére.

A második terhesség mintha már az első héttől látszódna. Ne aggódj, ez nem a képzelet műve. A méhed valójában soha nem húzódott vissza az eredeti méretére, és a hasizmaid is meggyengültek az előző várandósság alatt, így most a legkisebb belső nyomás hatására boldogan ereszkednek vissza. Az persze mégis bosszantó, hogy a szomszéd alig hat hét után rákérdez: csak nem jön a következő?

4. Dátumok

Az első terhesség idején pontosan tudtad, éppen hanyadik hét hanyadik napján tartasz, mekkora most a baba, és mit csinál éppen. Vallásosan vezetted a babanaplód, és naponta frissítetted a Facebook állapotod, hogy minden ismerősöd képben legyen a gyermek növekedését illetően.

A másodiknál, ha megkérdezik, hogy hanyadik hétben jársz, hirtelen azt se tudod, milyen hónap van éppen. Kifejezéstelen arccal magad elé bámulsz, és a fejedben próbálod kikalkulálni az eredményt. Aztán beböksz valamit, ami körülbelül jó, azzal nyugtatva magad, hogy úgyse jönnek rá, ha nem igaz. Hazaérve aztán egész este azért zokogsz, hogy rossz anya vagy, ez biztosan azt jelenti, hogy nem fogod szeretni a kicsit, hiszen már most se törődsz vele annyira, mint kellene. Pedig dehogynem!

5. Aggodalom

Az első terhesség idején folyamatosan paráztál, nem okozol-e valami kárt a babában. Elhagytad a kávét, semmi pénzért nem ettél volna nyers húst, kerülted a pasztőrözetlen sajtokat. Hajfestés előtt órákon át bújtad a netet, hogy vajon nem okozol-e kárt a magzatnak, aztán dühös panaszlevelet írtál az Egészségügyi Minisztériumnak, amiért az ilyen fontos kérdésekről nem adtak még ki hivatalos állásfoglalást.

A második terhesség idején is folyamatosan szorongsz – de főleg a nagyobbik gyerek miatt. Vajon hogy fogja viselni a kistesó érkezését? Nem okoz-e törést az életében? Ki fog rá vigyázni, ameddig te kórházban vagy? Hiába nyugtat mindenki, el se tudod képzelni, hogy lehet egyszerre kettőre vigyázni és kettőt is szeretni.

OSZD MEG másokkal is!