5 érdekes tény a babák alvásáról!

Te tudtad ezeket?

Nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy ne kukucskáljunk be babánk kiságyába, hogy meglessük, hogyan alszik. Előfordulhat, hogy egy békésen szunyókáló baba helyett egy rugdalózó és hadonászó babát látunk alvás közben. 

Próbáljunk meg nem aggódni emiatt: a rángatózó alvási mozdulatok babánk szokásos fejlődésének részei. Az alábbiakban képet kaphatunk arról, mi is történik kisbabánkkal alvása során. 

Vajon álmodik? 

Amikor szemtanúi vagyunk babánk alvás alatti rugkapálózásainak, azt a látszatot keltheti bennük, hogy izgalmas álma van. S bár a babák több időt töltenek az ún. „REM” fázisban, vagy az álom állapotában mint a felnőttek, valószínűtlen, hogy élénk álmokat élnek át. A kisgyerekeknek nincs sok élményük és az agyuk még fejletlen ahhoz, hogy élményképekkel jöjjön elő. 

Nyújtózkodás 

Ne feledjük, hogy kisbabánk megszokta, hogy idejét labdaként összegömbölyödve tölti az anyaméhben. Most, hogy már a nagy, széles világban van, megtanulja mozgatni a lábait és akár csapkodhat, ficánkolhat is valamiért – ez teljesen normális. 

Új idegek

Újszülöttünk központi idegrendszere még fejlődésben van, így nem képes még megfelelően kontrolálni a test mozgásait. Amint babánk idősebb lesz, jobban tudja majd irányítani a lábait és képes lesz őket célirányosan mozgatni, ahelyett hogy véletlenszerűen mozgatná azokat. 

Gyenge alvók

Ebben a korban, a babák nagyon gyenge alvók és több mély alvási szakaszba nem képes belépni. Az alvás alatt tanúsított mozgolódáson felül felfigyelhetünk arra, hogy grimaszol, szopizik a kis szájával, az ajkait ízlelgeti, szemhéját rebegteti, rövid ideig mosolyog, felriad, vagy elég könnyen felébred. 

Itt az idő fordulni

Mindig emlékezzünk arra, hogy babánkat hanyatt fekve helyezzük be aludni a kiságyába (ha így teszünk, nagyban csökkenthetjük a bölcsőhalál vagy SIDS kockázatát.) 

A 4 és 7 hónap közötti kisgyermekek, a hasukra fordulhatnak a kiságyban, azonban emiatt nem kell aggódnunk. Amint a babák folyamatosan át tudnak fordulni, azt az alvási pozíciót fogják felvenni, ami számukra kényelmes.

OSZD MEG másokkal is!