4 szülői nevelési stílus hatása

Ahogy neveled, olyan lesz a gyerek...

Meleg-engedékeny 

A meleg-engedékeny nevelési stílusú szülő ugyan kialakít szabályokat, de rugalmas. Nagy szabadságot ad a gyereknek, nem igyekszik korlátozni viselkedését. 

Nem mondja meg a gyereknek, mikor hogyan cselekedjen, csak meggyőzni próbálja, illetve kérleli őt. Fontosak számára a gyerek érzelmei és véleménye, ezt mindig meg is hallgatja, és elfogadó a gyerek személyiségét illetően.ű

Meleg-korlátozó 

A meleg-korlátozó típusba tartozó szülő a túlóvó típus. Következetesen nevel. Ha megkéri valamire a gyereket, elvárja, hogy ő megtegye az adott dolgot. 

Nem akar kis felnőttet csinálni a gyerekből, az ő nyelvén és az ő fejlettségi szintjén szólítja meg a gyereket, és úgy véli, a gyereknek irányításra van szüksége. Nehezen is engedi felnőni. Odafigyel a gyerekre, és meghallgatja őt, szeretetteljesen fordul felé.

Hideg-engedékeny 

A hideg-engedékeny szülő szabadjára engedi a gyereket. Nem próbálja jobb útra terelgetni, hanem megengedi, hogy azt tegye, amit akar. Sajnos gyakran nem fordít elég figyelmet a gyerekre, ritkán dicséri és biztatja. Olykor kevés időt töltenek együtt. 

Nem jellemző, hogy meghallgatná a gyereket, és nem foglalkozik mélyebben a gyerek érzelmi világával, érzelmi szükségleteivel.

Hideg-korlátozó 

A hideg-korlátozó szülő komolyan veszi a gyerek viselkedését. Szigorú elvárásokat támaszt felé, azt várja, hogy a gyerek minden kérésének zokszó nélkül eleget tegyen. A gyerek véleményét jellemzően nem kéri ki, és érzelmi szükségletei sem foglalkoztatják mélyebben. 

A gyereket, ha rosszat tesz, vagy nem engedelmes, megbünteti. Saját döntéseit, kéréseit gyakran nem okolja meg. Szeretetét kifejezi, de korlátozottan.

OSZD MEG másokkal is!