20, 30 vagy 40 évesen legyek terhes? Őszintén az időzítésről!

A szakértők elmondták, hogy mikor a legjobb belevágni a babaprojektbe.

Egy 20 és 24 év közötti nőnek 20% esélye van minden hónapban a teherbeesésre. Ezek a legtermékenyebb évek, a ciklusok és a peteérés is rendszeres. Mivel ilyenkor még a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának is kicsi az esélye, sokkal gördülékenyebben és könnyedebben vehetjük a terhesség időszakát.

Az elvetélés aránya ilyenkor a legalacsonyabb, mindössze 9,5%. Mivel még elég fiatal a szervezet, így kicsi az esély arra is, hogy a megfogant gyermeknél bármilyen születési rendellenesség lépjen fel.

A 25 és 30 éves kornál már némiképpen más a helyzet.

Ha rendszeresen sportolunk, egészségesen étkezünk, és mindezt folytatjuk a terhesség ideje alatt is, akkor a szülés után is sokkal gyorsabban regenerálódhat a szervezetünk, és rövid idő alatt visszanyerhetjük fittségünket. Továbbá az egészséges életmód csökkenti a mellrák és petefészekrák kialakulásának kockázatát is, viszont az ebben az időszakban előforduló hormoningadozások mellett, már nem mindenkinél olyan egyszerű a megtermékenyülés.

A huszas éveink végén jó esetben már biztos anyagi lábakon állunk, és elég felkészültek vagyunk arra, hogy a párunkkal szülőkké váljunk.

A termékenység harmincévesen csökkenni kezd, de ez a változás nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan történik a következő öt évben. Persze még így is magasabb az esély a teherbeesésre, mint idősebb korban (a 35 év alatti nők esetében például az in vitro fertilizáció, vagyis lombikbébi kezelés sikeressége 25-18%, a 40 év felettiek esetében ez az arány 6-8%-ra csökken).

A vetélés kockázata ebben az időszakban már magasabb, 11,7%. És a gyermeknél is nagyobb az esély arra, hogy valamilyen születési rendellenesség alakul ki. Minden kilencszázötvenharmadik születésnél diagnosztizáltak Down-szindrómát, 385 bébiből egynél fedeztek fel kromoszomális rendellenességet.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a 40 évnél idősebb nők, akiknél a teherbeesés természetes úton történt, hosszabb ideig élnek, mint azok, akiknél hormonális injekciókat alkalmaztak vagy más mesterséges beavatkozásra került sor. De vajon miért? Az egyik elmélet szerint a megfelelő ösztrogénszint jó hatással van a szervezetre. Azonban a 40-44 év közötti nők kevesebb mint 1%-a szül, az esély a spontán teherbeesésre egy adott hónapban náluk mindössze 5%.

A negyvenes éveinkre kellő tapasztalatunk van ahhoz, hogy belevágjunk egy gyermek felnevelésébe. Ugyanakkor ilyenkor jelentkezik a legtöbb aggály: „A leggyakoribb, amit folyton hangoztatnak az idősebb kismamák, hogy mi lesz, ha nem látom felnőni a babámat vagy olyan idős leszek, mire ez a gyerek iskolába megy” – mondja Glazer.

OSZD MEG másokkal is!